Älä anna kuluneen kauden huijata, korkeat palkat eivät ole olleet esteenä Stanley Cupin voittamiselle aiemmin

Kuluvan kevään aikana on ollut jonkin verran puhetta siitä, millaisella palkkarakenteella voi voittaa mestaruuden. Yksi keskeinen viisaus on tuntunut olevan, että suuripalkkaisten pelaajien kanssa mestaruuden voittaminen ei onnistu.

Pierre LeBrun kirjoitti vähän samasta asiasta artikelin kesken pudotuspelien. Yksi artikkelin keskeisistä teemoista oli se, että sillä hetkellä pudotuspelejä pelaavat joukkueet ovat siellä, koska he ovat käyttäneet palkkatilansa fiksusti.

Sanomaa vahvistettiin tuomalla esimerkiksi muun muassa Brent Burns, jonka 8 miljoonan caphit oli pudotuspelien korkein artikkelin kirjoitushetkellä.

LeBrunin artikkelissa ei sinällään puhuta mitään höpöjä. Eikä rahaa voi tietenkään heitellä ympäriinsä miten sattuu.

Itselläni menee kuitenkin vähän maku, kun historia unohdetaan täysin. Enkä välttämättä puhu mistään kymmenen vuoden takaisesta historiasta, vaan vaikka ihan viime kaudesta. Silloin Stanley Cupin voitti Washington Capitals, jonka kapteenin Alexander Ovechkinin caphit oli yli 9.5 miljoonaa.

Kun kurkistetaan vähän kauemmaksi, päästään Pittsburg Penguisin kahteen peräkkäiseen mestaruuteen. Penguinsin riveissä pelaa herra nimeltä Evgeni Malkin, jonka caphit on tasan 9.5 miljoonaa. Malkinin jälkeen toisiksi kallein pelaaja Penguinsissa on Sidney Crosby, jonka caphit lukema 8.7 miljoonaa.

Prosenteiksi muutettuna Ovechkin vei palkkakatosta mestaruuskaudella 12.72 prosenttia, Malkin 13.01 prosenttia kesän 2017 mestaruuden aikaan, ja 13.31 prosenttia kesän 2016 mestaruuden aikaan. Palkkakaton nouseminen söi siis 0.3 prosenttia Malkinin palkkakattovaikutuksesta yhden kauden aikana.

Jos Penguins olisi voittanut mestaruuden St. Louis Bluesin sijaan pari viikkoa sitten, olisi Malkinin osuus palkkakatosta ollut jo alle 12 prosenttia. Sopimuksen tekohetkellä Malkin lohkaisi Penguinsin palkkakatosta 14.77 prosenttia.

Yllä olevat lukemat ovat selkeästi korkeampia, kuin Vladimir Tarasenkolla ja Ryan O’Reillylla jotka jakavat yhdessä Bluesin kalleimman pelaajan titteliä. Molempien herrojen caphit on 7.5 miljoonaa, joka vei alle 10 prosenttia pelaajaa kohden Bluesin palkkakatosta.

Bluesin kolme kalleinta pelaajaa vei palkkakatosta vähän reilut 27 prosenttia, mikä on yksi palkkakatto aikakauden pienimmistä lukemista. Tarkemmin ottaen, kyseessä on kolmanneksi pienin lukema, sikäli kun löysin Carolina Hurricanesilta kohdalta riittävän oikeaa palkkatietoa ensimmäiseltä palkkakattokaudelta.

Carolina Hurricanesin mestaruus joukkueessa kolme kalleinta pelaajaa vei alle 22 prosenttia palkkakatosta. Ja huomautan nyt tässä kohtaa, että käytin vain pelaajia, jotka ovat pelanneet joukkueessa koko kauden ajan. Sillä kesken kauden tulleet pelaajat eivät kuluta palkkakattoa samalla tavalla kuin koko kauden joukkueessa olleet.

Hurricanes esimerkiksi hankki kesken kauden Doug Weightin, jonka palkka olisi ollut joukkueen suurin jos hän olisi pelannut Hurricaneissa koko kauden. Jätin Weightin kuitenkin taulukosta pois, sillä hän saapui joukkueeseen vasta tammikuun lopulla, ja täten hänen lopullisen palkkavaikutuksen laskeminen ei ole täysin yksinkertainen askare.

Chicago Blackhawks on toinen joukkue, joka on pystynyt voittamaan mestaruuden pienemmillä kärkipelaajien palkkakuluilla, kuin mitä Blues käytti kolmeen kalleimpaan pelaajansa. Tämä tapahtui kesällä 2015, Blackhawksin kolmen kalleimman pelaajan palkkakulut olivat tuolloin hieman alle 27% prosenttia.

Patrick Kanen ja Jonathan Toewsin osuus palkkakatosta oli tuolloin tippunut alle 10 prosenttiin, kun se oli vielä kaksi vuotta aiemmin voitetun mestaruuden aikaan oli yli 10 prosenttia. Kaksi vuotta aiemmin Blackhawksin kolme kalleinta pelaajaa nappasi palkkakatosta yli 30 prosenttia.

Kesän 2015 mestaruuden jälkeen Toewsilla ja Kanella astui voimaan nykyiset sopimukset, joidenka caphit on 10.5 miljoonaa. Allekirjoitus hetkellä kumpainenkin sopimus vei palkkakatosta 15.22 prosenttia.

Kuluneella molemmat nappasi palkkakatosta reilut 13 prosenttia, ensi kaudeksi lukema tippuu mitä todennäköisimmin alle 13 prosenttiin. Siihen riittäisi vähän reilun miljoonan dollarin nousu palkkakattoon.

Suurimman siivun mestaruusjoukkueen palkkakatosta on ottanut Scott Niedermayer ja Sidney Crosby. Molemmat nappasivat palkkakatosta yksinään noin 15.34 prosentin osuuden. Niedermayerin caphit oli 6.75 miljoonaa mestaruuskaudella 2007, Crosby voitti ensimmäisen mestaruutensa kaksi vuotta myöhemmin, hänen caphit tuolloin oli 8.7 miljoonaa.

Niedermayer oli solminut sopimuksensa vuotta aiemmin, ottaen sillä hetkellä palkkakatosta yli 17 prosentin osuuden. Jos joku pelaaja saisi tänä päivänä yhtä ison osuuden palkkakatosta, olisi tämän pelaajan palkka noin 13.7 miljoonaa.

Miettikääpä sitä, kun tänäkin kesänä toistelette mitenkä tyhmiä GM:t jälleen on.

Niedermayer ja kumppanit nostivat aikanaan suhteessa selkeästi kovempaa palkkaa kuin tämän päivän huiput, vaikka dollarimäärät eivät olleetkaan yhtä kovia kuin nykyään.

Mainitaan vielä tähän melkein loppuun, että Detroit Red Wingsin kauden 2007-08 mestaruusjoukkueen kolme kalleinta pelaajaa vei palkkakatosta yli 40 prosenttia. Vuonna 2008 tuohon riitti vähän reilun 20 miljoonan palkkakulut. Tänä päivänä 40 prosentin ylitykseen tarvitaan lähemmäs 32 miljoonan palkkakulut.

Se antanee toivoa joukkueille jonka riveissä on useita kova palkkaisia pelaajia (hello Toronto Maple Leafs!). Helpoksi se ei tietenkään urakkaa tee. Ja täytyy myös muistaa, että Red Wingsin riveissä pelasi tuolloin yksi NHL-historian parhaista puolustajista Nicklas Lidström. Sekä Pavel Datsyuk, joka on yksi täydellisimmistä NHL:ssä koskaan pelanneista pelaajista .

Ei siis mikään helppo malli kopioitavaksi. Kuten ei ole moni muukaan mestaruuteen vienyt malli.

Lähteet: CapFriendly, Spotrac, HockeyZonePlus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s